Nunspeet ligt op de Noordwest-Veluwe op de scheiding van het bosrijke Veluwemassief en het Veluwemeer. De overgang hiertussen wordt gevormd door het cultuurlandschap met weilanden, houtwallen en singels en oude hoeves. Door zijn ligging is Nunspeet vooral 's zomers in trek bij (natuur)toeristen. Recreatie en toerisme zijn daardoor een belangrijke bron van inkomsten voor Nunspeet. Door de aanwezigheid van bos (Veluwe), water (Veluwemeer, Zandenplas) zandgronden (Hulshorster zand en heidevelden) zijn er elk jaar 1.200.000 overnachtingen in de gemeente Nunspeet (bron: Gemeente Nunspeet). Het overgrote deel van deze toeristen overnacht op de vele campings die de gemeente rijk is. Nunspeet staat ook wel bekend als de "Parel van de Veluwe". Rond Nunspeet zijn veel wandel- en fietsroutes uitgezet. Als startpunt hiervoor geldt het Veluwetransferium nabij station Nunspeet, met o.a. een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.
Aan het Veluwemeer bij Nunspeet zijn naast vier strandbaden met watersporthavens ook een surfstrand en een vogel-uitkijkpost aangelegd. Het Veluwemeer is vooral in trek bij windsurfers en kitesurfers vanwege het relatief ondiepe water. In de zomer onderhoudt een fietspont een regelmatige dienst tussen Polsmaten te Nunspeet en Bremerbergse Hoek in Biddinghuizen.
In het dorp bevond zich het Veluws Diorama, een historisch museum in een rietgedekte Hallenboerderij. Op 21 januari 2009 woedde hier een felle brand. Inmiddels is het monumentale pand opnieuw opgebouwd, maar niet langer als museum ingericht. De korenmolen De Duif aan de Molenweg in Nunspeet en molen De Maagd in Hulshorst zijn op gezette tijden voor bezichtiging opengesteld. Korenmolen De Maagd is nog regelmatig in bedrijf.
Sinds enkele jaren staat op een aantal gevels en andere geschikte plaatsen in de kernen van de gemeente Nunspeet een door Stichting Muurgedichten Nunspeet aangebracht muurgedicht. Dit zijn niet alleen bekende gedichten van onder andere Lucebert maar ook van locale dichters.
Evenementen
Jaarlijks zijn er een aantal terugkerende evenementen georganiseerd in Nunspeet:
- Eibertjesdag, folklore met klederdracht en markt, dag na Hemelvaart
- Strijd om de Nunspeetse Keiler, sportevenementen vanaf de markt en in bos- en weidelandschap rondom Nunspeet, begin juni
- Houthakkersfeest, festival in en om het centrum met houthakwedstrijden, begin juli
- Nacht van Nunspeet, muziekfestijn en straattheater in centrum, met jaarlijks wisselend thema, eind augustus
- Koetsentocht (voorheen Nunspeetse Dorpentocht), rondom Nunspeet, gelijk met Open Monumentendag in september
- Stoute Cross, muziekfestival en spektakelwedstrijd met uitgedoste voertuigen, evenemententerrein, september
Daarnaast worden nog diverse kleinere evenementen georganiseerd, zoals beachvolleybal op de markt, taptoe, wielerronde, kunstroute en wildspeurtochten.
Eibertjesdag en Eibertjesmarkt
Eibertjesdag is een jaarlijks terugkerende braderie. De oorsprong van deze jaarmarkt ligt bij 'Eibertje'. Zij leefde omstreeks 1850 in Vierhouten. Zij liep elke week over de heide naar Nunspeet om daar eieren en kaas te verkopen. Hierdoor vormde zij het 'Eibertjespad'. Een deel van het pad en een beeld op de markt in Nunspeet herinneren hieraan. Een deel van de wandeling kan nog steeds worden gemaakt via het zogenaamde 'Eibertjespad' door de bossen tussen Vierhouten en Nunspeet. Het pad begint bij het viaduct van de Elspeterweg over de A28 en eindigt bij het hotel 'De Mallejan' in Vierhouten. Eibertjesdag wordt gehouden op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Zomers wordt op 6 dinsdagen de Eibertjesmarkt georganiseerd.
Voor toeristische informatie verwijzen we u naar www.vvvnunspeet.nl (tel: 0900-2530411)